075 - 615 10 45 info@topblusser.nl

Waarom geven rookmelders soms een vals alarm?

Ineens gaat de rookmelder af. Als er geen brand is, kan het zijn dat de batterij vervangen moet worden. Er zijn rookmelders met ingebouwde lithium batterij met gegarandeerde levensduur van 10 jaar. Een 9V batterij in een rookmelder moet je ongeveer jaarlijks vervangen, AA/AAA batterijen ongeveer om de 2 á 3 jaar. Vervang in ieder geval de batterij direct zodra de rookmelder dit aangeeft.

Dan geeft de rookmelder wéér die harde piep. Wat nu weer, denk je bij jezelf.

Wist je dat stof en insecten aan de binnenkant van de rookmelder ook een vals alarm kunnen afgeven? Binnen in de rookmelder schijnt een soort lichtbundel op een sensor. Maar als de lichtbundel door stof of een insect onderbroken wordt, begint de rookmelder te piepen.

Wij raden je daarom aan om iedere maand de rookmelder(s) af te stoffen met een droge doek en minimaal twee keer per jaar de aanwezige rookmelders schoon te maken m.b.v. een zachte borstel van de stofzuiger.

Gaat de rookmelder, ondanks je zorgvuldige schoonmaakacties, toch nog regelmatig af zonder dat er daadwerkelijk rookontwikkeling is? Kijk dan eens of de rookmelder op de juiste plek hangt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig een rookmelder op te hangen in de badkamer of de keuken. Dit is vanwege de waterdamp in die ruimtes, wat soms voor vals alarm zorgt. In de keuken kun je beter voor een zogenoemde hittemelder kiezen. Deze reageert niet op rook en is minder gevoelig voor stof of dampvorming.

Wil je advies over de plaatsing van rookmelders, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rookmelder(s) kopen of laten installeren.

Onze monteurs kunnen particulieren én bedrijven voorzien van allerlei soorten rookmelders. De dienstverlening van onze monteurs richt zich niet alleen op de Zaanstreek, maar ook in (de buurt van)  plaatsen als Alkmaar, Amsterdam, Beverwijk, Den Haag, Hoorn, Purmerend, Uitgeest, Utrecht en de rest van Nederland. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen!

In de webwinkel van onze collega’s van de afdeling TopBHV vind je niet alleen een assortiment rookmelders, maar nog veel meer op het gebied van (brand)veiligheid en bedrijfshulpverlening.