075 - 615 10 45 info@topblusser.nl

Vergroot de overlevingskans met een AED!

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt bij reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Een AED wordt ook wel een hartstarter genoemd en is een hulpmiddel bij reanimeren, nadat allereerst 112 is gebeld.

Veel mensen denken dat bij een hartstilstand het hart stil staat, dit is niet altijd de situatie. Bij een hartstilstand trekken de hartkamers niet meer (goed) samen. Dit heeft tot gevolg dat er geen bloed meer rondgepompt wordt en daarmee de toevoer van onder andere zuurstof naar de rest van het lichaam stopt. De AED kan in zo’n situatie mogelijk het hart resetten, waardoor de hartkamers weer normaal gaan pompen. Het is belangrijk dat binnen de eerste 6 minuten het hart gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt, omdat na iedere minuut dat er gewacht wordt met defibrilleren de overlevingskans met 10% afneemt. Meestal is een ambulance niet direct binnen 6 minuten ter plaatse, dus is het van levensbelang dat een AED voorhanden is.

Weet jij wat precies het verschil is tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen? Lees er alles over op de site van de Hartstichting.

 

Hoe werkt een AED?

Nadat twee elektroden op de ontblote borstkas zijn geplakt meet de AED eerst de hartactiviteit. Als de AED eventuele hartritmestoornissen registreert zal deze aangeven wat je vervolgens moet doen; moet je doorgaan met reanimeren of moet je op de knop van de AED drukken om een schok toe te dienen? Als je op de knop moet drukken heb je te maken met een halfautomatische AED. Bij een volautomatische AED geeft de AED volautomatisch een schok af wanneer dit nodig is. Bij een volautomatische AED hoef je dus niet zelf op de knop te drukken. Behalve een mogelijke stroomstoot bij een hartstilstand (SCHOK geadviseerd door de AED aangegeven) is hartmassage en beademing nodig, dit wordt tevens door het apparaat aangegeven. Vervolgens zal het apparaat het hartritme weer controleren of nog een stroomstoot noodzakelijk is. Totdat de hulpdiensten arriveren ga je door met reanimeren en defibrilleren.

Wil je graag leren reanimeren en hoe je tegelijkertijd een AED moet bedienen? Onze afdeling TopBHV, net als TopBlusser onderdeel van De Veiligheidscirkel, verzorgt maandelijks BHV cursussen: BHV Basis training (één dag: 09.00-17.00 uur)) en de BHV Herhalingstraining (halve dag: 09.00-13.00 uur). Klik hier voor beschikbare datums én om je direct aan te melden op de website van onze afdeling TopBHV.

 

AED in de buurt

Wil je graag weten waar de dichtsbijzijnde AED’s zijn in jouw buurt? Via de website van HartslagNu kun je als burgerhulpverlener zien waar de AED’s in jouw woon- en werkomgeving hangen.

 

Controle van de AED

Het is aan te raden regelmatig de AED te controleren op het functioneren en eventuele beschadigingen. Praktisch iedere AED heeft een ingebouwde zelftest en geeft via een led lampje of piepje een signaal af als er iets mis is met de AED. De controle van de AED kan door ons professioneel worden uitgevoerd. Wij hebben hiervoor een voordelig AED servicecontract. Onze onderhoudsmonteurs controleren het apparaat op de capaciteit van de accu/batterijen en op de houdbaarheid van de elektroden. Een foutmelding moet zo snel mogelijk opgelost worden.

In de webwinkel van onze afdeling TopBHV hebben wij verschillende merken en typen AED’s. Ook verkopen wij diverse AED kasten en AED accessoires. Neem gerust een kijkje op: www.topbhv.nl.