
Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen over brandblussers. Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord!
Welke brandblusser kun je het beste voor thuis aanschaffen?
Voor een beginnende brand in huis is vaak een 2 kg of 2 liter brandblusser voldoende. Je kunt dan het beste voor een (sproei)schuimblusser kiezen. Deze is vrijwel overal toepasbaar in huis en geeft de minste nevenschade.
Kan ik als particulier een brandblusser zelf controleren?
Als particulier ben je niet verplicht om een brandblusser te laten keuren. Toch is het verstandig de brandblusser zelf regelmatig te controleren. Op de meeste brandblussers staat een houdbaarheidsdatum. Is de datum verstreken dan dien je de brandblusser integraal te vervangen. Controleer ook regelmatig de manometer (drukmeter).
Hoe vaak moet ik als bedrijf zijnde de blusmiddelen laten controleren?
Het is verplicht om volgens de richtlijnen van NEN 2559 en NEN 2659 eenmaal per twee jaar draagbare en verrijdbare blustoestellen te laten controleren. Maar check ook altijd even de brandverzekering die het bedrijf heeft afgesloten. Het kan zijn dat de verzekering eist dat controle ieder jaar dient plaats te vinden.
Wat kost het om een brandblusser te laten keuren?
Eén AB schuimblusser voor in huis bijvoorbeeld kost bij ons bij een 5-jarig contract € 39,95 per jaar. Dit is een vanaf all-in prijs gedurende 5 jaar. Bij deze prijs zit inbegrepen:
- Jaarlijkse keuring volgens NEN 2559.
- Gratis vervanging na gebruik bij brand.
- Jaarlijks onderhoud met onderhoudsrapportage.
- Eventueel te vervangen onderdelen.
Voor zakelijke klanten die meerdere blusmiddelen willen laten keuren en onderhouden, hebben wij aantrekkelijk geprijsde abonnementen.
Ga voor alle tarieven naar onze pagina ‘Topblusser abonnement‘.
Kan ik een brandblusser laten bijvullen?
Dat kan, maar vanwege het kostenaspect is het vaak voordeliger om een nieuwe brandblusser te kopen.
Wat doe je als particulier met een vervallen of defecte brandblusser?
Brandblussers mag je niet zomaar weggooien. Je kunt deze bijvoorbeeld naar het afvalverzamelpunt van je gemeente brengen. Het wordt dan gerecycled als klein chemisch afval.
Welke brandblusser kan ik het beste voor welke brand gebruiken?
Bezoek onze pagina over de verschillende brandklassen en de daarbij horende brandblussers: https://topblusser.nl/brandklassen/
Moeten brandblussers opgehangen worden of mogen ze ook op de grond gezet worden?
Brandblussers mogen in een professionele/zakelijke ruimte niet op de grond gezet worden. In Nederland bestaat er de NEN4001-norm. Deze norm omschrijft de projectering van draagbare en verrijdbare blustoestellen in gebouwen, met uitzondering van particuliere woningen. Wilt u dus meer weten over het ophangen van draagbare en verrijdbare blustoestellen dan kunt u dit in deze opgestelde norm nalezen.