075 - 615 10 45 info@topblusser.nl

Controle AED / EHBO

 

Voor bedrijven is het verplicht om ‘regelmatig’ de controle van de AED apparaten en EHBO-koffer(s), ook wel BHV-verbanddoos, uit te voeren. Naast deze wettelijke Arbo-verplichting is het sowieso verstandig om deze voldoende vaak te controleren, zodat u zeker weet dat u over de juiste middelen beschikt als het nodig is. Het gaat ten slotte om de veiligheid van uw medewerkers, bezoekers en uzelf.

Heeft u vragen of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem contact met ons op via:

075-6151045.

Controle AED

Heeft u een AED, dan is het belangrijk deze (en de eventuele buitenkast) iedere maand zelf te controleren, ook als er een onderhoudscontract is. De AED heeft namelijk onderhoud nodig als hij niet wordt gebruikt. Een foutmelding moet zo snel mogelijk opgelost worden. Praktisch iedere AED heeft een ingebouwde zelftest en geeft via een led lampje of piepje een signaal af als er iets mis is met de AED. Toch blijkt dat dit signaal vaak niet door de omgeving wordt opgepikt of dat er niks mee gebeurt. In de praktijk maakt onze service medewerker nog wel eens mee dat de batterij uit de AED is gehaald, omdat “hij zo vervelend aan het piepen was” en dat vervolgens vergeten is de batterij te vervangen. Regelmatig komt het ook voor dat de zelftest aangeeft dat de AED in orde is, terwijl dit eigenlijk niet zo is.

Vervanging batterijen en elektroden.

De batterij en de elektroden moeten af en toe vervangen worden. Het apparaat geeft in dit geval een signaal af. Heeft u de batterij en/of de elektroden vervangen, dan dient u de nieuwe houdbaarheidsdatum hiervan zelf aan te geven in het oproepsysteem waarbij u bent aangesloten. Is de houdbaarheidsdatum niet aangepast, dan wordt het apparaat in het oproepsysteem op non-actief gezet op het moment dat de “oude” houdbaarheidsdatum is verstreken.

Abonnement TopBlusser

Zoals hierboven beschreven staat is het belangrijk dat u zelf iedere maand de AED en de eventuele buitenkast controleert op foutmeldingen. Met een abonnement van TopBlusser bent u daarnaast altijd verzekerd van een optimaal werkende AED en buitenkast.

Heeft u een abonnement bij TopBlusser dan zal onze monteur een “grote” zelftest uitvoeren. Deze zelftest stelt de AED op de proef, alsof er een reanimatie is en meet de kracht van de schok die de AED werkelijk afgeeft. Indien nodig vervangt de monteur direct de AED batterij, de AED elektroden en controleert hij of er nieuwe software beschikbaar is. Na de test ontvangt u een keuringsrapport en wordt de AED voorzien van een keuringsticker. Tevens wordt de houdbaarheidsdatum van de elektroden en de accu vastgelegd in ons systeem zodat u tijdig op de hoogte wordt gesteld als deze aan vervanging toe zijn. Deze nieuwe houdbaarheidsdatum dient u zelf op te geven in het oproepsysteem waarbij u bent aangesloten.

Te vervangen onderdelen vallen niet onder het AED Servicecontract.

Direct een AED Servicecontract aanvragen? Neem contact met ons op via info@topbusser.nl of via tel. 075-6151045.

Controle EHBO-koffers

Wist u dat het heel eenvoudig is om bij Topblusser uw verbanddoos na te vullen?

Hoe vaak moet u controleren?

De wet geeft aan, dat de AED en verbanddoos ‘regelmatig en voldoende gecontroleerd’ moeten worden. In de praktijk houdt dit in, dat u hem elk jaar controleert of vaker als het risicoprofiel dit vereist. Met andere woorden, als u werkzaamheden verricht waarbij meer aanspraak wordt gemaakt op de verbanddoos BHV, en/of de AED, dient u hem vaker te controleren. Voorbeelden hiervan zijn een fabriek, werkplaats of het uitvoeren van bouwwerkzaamheden.

Voor bijvoorbeeld een kantooromgeving, volstaat in veel gevallen een jaarlijkse controle van de AED en EHBO-koffers. Na een ongeval, is een extra controle op EHBO-koffers bovendien wenselijk.

Waarop controleert u?

Ten eerste controleert u, of alle middelen voldoende aanwezig zijn. Hierbij is het gebruikelijk, om dit te doen conform het advies van het Oranje Kruis. Daarnaast moet u tijdens de controle alle middelen controleren op houdbaarheid. Dit laatste wordt regelmatig vergeten.

Zelf doen of laten doen?

Het controleren van de EHBO koffer is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dit secuur te doen. U controleert per artikel of het aanwezig is, en of het houdbaar is. Artikelen die (bijna) over de houdbaarheidsdatum zijn vervangt u, de artikelen die er niet voldoende zijn vult u aan. Aanvullen doet u eenvoudig met onze navullijsten.

Indien u zelf controleert, is het ook belangrijk de datum van controle bij te houden. Het is aan te bevelen om de controle in uw agenda te zetten, zodat u dit niet vergeet. Ook is het zinvol om de datum van de laatste controle, in de EHBO koffer te vermelden.

Soms laat u de controle en aanvulling van de EHBO koffer liever over aan een gespecialiseerd bedrijf. Wij kunnen dit voor u doen. Het voordeel is dat het tijd scheelt en u het niet kan vergeten. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.