075 - 615 10 45 info@topblusser.nl

Voor bedrijven is het verplicht om ‘regelmatig’ de controle van de AED apparaten en EHBO-koffer(s), ook wel BHV-verbanddoos, uit te voeren. Naast deze wettelijke Arbo-verplichting is het sowieso verstandig om deze voldoende vaak te controleren, zodat u zeker weet dat u over de juiste middelen beschikt als het nodig is. Het gaat ten slotte om de veiligheid van uw medewerkers, bezoekers en uzelf.

Controle EHBO-koffers

Wist u dat het heel eenvoudig is om bij Topblusser uw verbanddoos na te vullen? Bekijk snel onze navullijsten en voldoe weer aan de richtlijnen!

Hoe vaak moet u controleren?

De wet geeft aan, dat de AED en verbanddoos ‘regelmatig en voldoende gecontroleerd’ moet worden. Dit houdt in de praktijk in, dat u hem elk jaar controleert, of vaker als het risicoprofiel dit vereist. Met andere woorden, als u werkzaamheden verricht waarbij meer aanspraak wordt gemaakt op de verbanddoos BHV, en/of de AED, dient u hem vaker te controleren.

Voorbeelden hiervan zijn een fabriek, werkplaats of het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Voor bijvoorbeeld een kantooromgeving, volstaat in veel gevallen een jaarlijkse controle van de AED en EHBO-koffers. Na een ongeval, is een extra controle op EHBO-koffers bovendien wenselijk.

Waarop controleert u?

Ten eerste controleert u, of alle middelen voldoende aanwezig zijn. Hierbij is het gebruikelijk, om dit te doen conform het advies van het Oranje Kruis. Daarnaast moet u tijdens de controle, alle middelen controleren op houdbaarheid. Dit laatste wordt regelmatig vergeten.

Zelf doen of laten doen?

Het controleren van de EHBO koffer is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dit secuur te doen. U controleert per artikel of het aanwezig is, en of het houdbaar is. Artikelen die (bijna) over de houdbaarheidsdatum zijn vervangt u, de artikelen die er niet voldoende zijn, vult u aan. Aanvullen doet u eenvoudig met onze navullijsten.

Indien u zelf controleert, is het ook belangrijk de datum van controle bij te houden. Het is aan te bevelen om de controle in uw agenda te zetten, zodat u dit niet vergeet. Ook is het zinvol om de datum van de laatste controle, in de EHBO koffer te vermelden.

Soms laat u de controle en aanvulling van de EHBO koffer liever over aan een gespecialiseerd bedrijf, zeker in het geval er veel EHBO koffers in het bedrijf aanwezig zijn. In dit laatste geval kan het een tijdrovende klus worden. Wij kunnen u hierbij helpen. Het voordeel is dat het tijd scheelt en het niet vergeten kan worden. Informeer vrijblijvend naar onze tarieven.

Controle AED

De controle van uw AED vraagt wat meer kennis dan bij de EHBO koffer.

Praktisch iedere AED heeft een ingebouwde zelftest en geeft via een led lampje of piepje een signaal af als er iets mis is met de AED.

Toch blijkt dat dit signaal vaak niet door de omgeving wordt opgepikt of dat er niks mee gebeurt. In de praktijk komt onze service medewerker nog wel eens tegen dat de batterij uit de AED in gehaald omdat “hij zo vervelend aan het piepen was”.

Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat de zelftest aangeeft dat de AED in orde is, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Onze monteur heeft kennis van bijna alle AED merken en kan daardoor een “grote” zelftest uitvoeren deze stelt de AED op de proef, alsof er een reanimatie is en meet de kracht van de schok die de AED werkelijk afgeeft.

Na de test ontvangt u een keuringsrapport en wordt de AED voorzien van een keuringsticker. Tevens wordt de houdbaarheidsdatum van de electroden en de accu vastgelegd in ons systeem zodat u tijdig op de hoogte wordt gesteld als deze aan vervanging toe zijn.

Indien nodig vervangt de monteur direct de AED batterij, de AED elektrode en controleert hij of er nieuwe software beschikbaar is. 3